вторник, 27 мая 2014 г.

Evita Lāma in UCB

Вице-президент ISMA SP сейчас находится заграницей. Ей представилась возможность отправиться на учёбу в Бирмингемский университет, откуда и ведется репортаж. Мы, конечно же, скучаем, но и интересуемся, как проходит учебный процесс.

Kur tu izvēlējies braukt mācīties kā ERASMUS students?
Es izvēlējos braukt mācīties uz Angliju. Dotajā mirklī mācos UCB ( University College Birmingham)


Kā tu ieguvi šo iespēju aizbraukt mācīties?
Šo vienreizējo iespēju piedāvāja man mana universitāte (ISMA) . Tā ir ERASMUS programma, kas dod iespēju kā apmaiņas studentam aizbraukt uz vienu no piedāvātajām valstīm uz vienu semestri vai pilnu mācību gadu.
Tā kā atgriezos no prakses Spānijā tikai oktobrī, tad uz pilnu mācību gadu nepaspēju, bet uz vienu semestri gan man vēl bija iespēja tikt. Visu nepieciešamo informāciju ieguvu un sāku rīkoties, lai pieteiktos šai ERASMUS programmai, un kad viss nepieciešamais bija izdarīts un apstiprinājums iegūts, atlika vien nopirkt biļetes un gatavoties Anglijai.

Kāds iespaids ir radies par mācību procesu un pašu universitāti?
Viennozīmīgi ir daudz krasas atšķirības, ko Latvijā universitātēs vēl neieraudzīsi, sākot ar milzīgo studentu skaitu, lekciju pasniegšanu, inovatīvajām tehnoloģijām un daudz ko citu, ko mēs neesam pieraduši redzēt, piemēram , esejas un referātus pirms nodošanas var iesniegt gramatikas pārbaudei; bibliotēka ir tik attīstīta, ka nepieciešamo informāciju var atrast īsā laika sprīdī; atšķiras arī pašu referātu un citu iesniedzamo darbu rakstīšanas veids un nosacījumi; u.c.

Ko tu vēl dari Anglijā,
neskaitot mācības?
 Tākā mācos tikai divas dienas nedēļā, man ir daudz brīvā laika, tādēļ nolēmu iziet arī praksi šeit Anglijā, lai iegūtu lielāku pieredzi par darbu ārvalstīs, ekonomisko un politisko stāvokli, kā arī tā ir lieliska iespēja uzlabot angļu valodas zināšanas.
Strādāju vislielākajā viesnīcā Birmingemā- „Jurys Inn”.
Brīvajā laikā es dodos izpētīt Birmingemu un tās apkārtni, un esmu ieplānojusi noteikti aizbraukt uz Londonu.

Ko jaunu tu uzzināji pa šo laiku un vai vēlies atgrieztes atpakaļ uz Latviju?

Pirmkārt, iepazinu Anglijas vidi un kultūru, šeit Birmingemā ir tik daudz nacionalitātes, ka grūti atšķirt kurš ir īsts Anglis un kurš ir iebraucējs.
Otrkārt, iepazinu sociālo vidi, kā cilvēki šeit dzīvo, kādēļ no citām valstīm cilvēki dodas uz Angliju dzīvot, strādāt un mācīties, kā valsts palīdz iedzīvotājiem.
Treškārt, iepazinu valodu dažādību, lai gan dodoties uz Angliju mēs domājam izdzirdēt tīru un saprotamu angļu valodu , tad ierodoties Anglijā ir neliels šoks un izbrīns no tā cik daudz akcentu ir angļu valodā, jo katram Anglijas reģionam ir savs akcents un slengs, kā arī iebraucēju akcents atšķiras, bet tas ir laba motivācija, lai sākt izprast angļu valodu un tās dažādību.
Vienozimīgi gribas atgriezties mājās, jo skumstu pēc ierastās vides un saviem tuvākajiem cilvēkiem, bet tā kā esmu šeit tikai uz pieciem mēnešiem un šādu iespēju nedrīkst laist garām, tad skatos uz situāciju ar vēsu prātu, zinot, ka laiks skrien vēja spārniem un drīz jau atgriezīšos dzimtenē.

Интервью провела  Вика Милорадова,
активистка ISMA SP

Комментариев нет:

Отправить комментарий